středa 15. srpna 2012

Martin Sodomka - Jak si postavit auto

Musím se vám k něčemu přiznat.
Když jsem byl malý kluk, mojí rodiče zanedbali mé technické vzdělání.
Máma k technice (a ke knížkám o technice) nemá zrovna vřelý vztah a otec měl ve svém životě na práci jiné věci, než nějakého syna (natož jeho vzdělání) a tak se stalo, že jsem do věku dospělosti vplul nedotčen technickými znalostmi.
Nevěděl jsem (a u spousty věcí nevím dodnes) jak běžné věci fungují a ve skupince dalších kluků (a později mužů) jsem se cítil nepatřičně, protože jejich hovory o motorech aut, válcích, d i f e r e n c i á l ů, karburátorů a kdovíčehoještě, byly pro mě jako hovory jiné mimozemské inteligence.
Netušil jsem o čem je řeč a vlastně mi to nijak nevadilo.
Jenže role otce mě pomalu a jistě dostává do situací, kdy musím odpovídat na synovi otázky: "A tati? Jak tohle funguje?"
A moje odpovědi: "Víš, to je takové kouzlo" anebo "To auto jede proto, protože je pod kapotou klícka, kde je zavřený trpaslík a ten utíká v kruhu, který pohání kolo" už přestávájí jeho představivosti stačit.
Už mi jen tak něco nezbaští a trpaslíka si chce důkladně prohlédnout.
Naštěstí jsou na světě osvícení spisovatelé, kteří vědí, že na světě jsou i technicky neosvícení tatínkové a píši pro nás knihy.
A pro naše vzděláníchtivé syny a drsňácké dcery.
Takže pokud doma nemáte tatínka, který umí rozebrat a zase složit auto, a přitom vlastníte jedno zvídavé dítko, možná hledáte tuhle knihu:

Martin Sodomka - Jak si postavit auto


Anotace vydavatele:
"Dva kamarádi, krysák Arny a vrabčák Zíla, se rozhodnou, že si postaví auto. Získají důležitého spojence, žabáka Kristiána, který má možnost obstarat vše potřebné a práce může zvesela začít. Naši hrdinové nejsou žádní svatouškové a nepatří ani mezi hvězdy zvířecí říše. Bydlí na okraji města mezi starými ohradami, autodílnou a velkou skládkou. V tomto světě jim bystrá hlava a ostrý jazyk rozhodně nejsou na škodu. Během příběhu, kde Arny s kamarády musí při stavbě auta překonávat tisíce nečekaných překážek, se čtenář dozví, jak je sestrojen a jak funguje automobil. Z knihy je možné pochopit princip motoru, spojky, brzd, rozdělovače a mnoho dalších věcí."

Knihu si můžete koupit třeba v internetovém knihkupectví Kosmas.cz







7 komentářů:

... řekl(a)...

Půvabná, díky za tip.
Kde byla, když jsem dělala autoškolu?

Maaristaan řekl(a)...

Myslel jsem na to samé :-)

Danka řekl(a)...

Super, to chci. Prcek má na to sice ještě čas, ale až to přijde, chci být připravená. (Tatínek sice technicky založený je, ale s vysvětlováním je to horši, tak se mu určitě nějaká pomůcka bude hodit.)

Pondělí řekl(a)...

Tak se mi zdá, že by se tahle knížka našim holkám (a asi i nám, velkým) náramně hodila...

florinka řekl(a)...

Taky by se mi šikla do autoškoly. Tatínek se sice ujal role "vysvětlovače", ale to, co se mnou prožil už myslím nebude chtít opakovat. Myslím, že tato knížka by mi plně vyhovovala :))

la bum řekl(a)...

Díky za tip, už ji máme doma :)), čekala na nás u nás v knihkupectví, všechny ostatní před ní v tu chvili bledly :)))

Jakub řekl(a)...

Kéž by to bylo tak jednoduché. Také by se mi líbilo postavit auto. Dokážu auta akorát rozebrat :-D . I to je ale podle mě dobrý, alespoň zvládnu to naše opravit. Mám svoji autodílnu, tak se snažím auto neustále zlepšovat. V dílně mám hever, šroubový kompresor a různé nářadí, tak mi to jde skoro samo.