úterý 1. listopadu 2011

Jůlinka z veselé zahrádky

"Stačí si na chvilku sednout do trávy a hned je každému jasné, kolik krásného se skrývá mezi tvorečky žijícími v naší české krajině." 


u nás doma milujeme knižky. Nini bude mať onedlho 2 roky a jednou z jej najobľúbenejších činností je "čítať". keďže je ešte maličká, dlhá četba a vobec čítanie ako také u nás nie je veľkým hitom. najradšej má opisovanie obrázkov a vymýšľanie príbehov "online". preto je niekedy obtiažne vybrať knižku, ktorá by ju vizuálne strhla natoľko, aby udržala pozornosť pokiaľ možno čo najdlhšie. táto knižka je práve pre malých neposedných čitateľov.




keď sme si ju prvý raz prehliadli, popravde, bola som trochu sklamaná. minimalistický štýl ilustrácií ma vydesil. preboha, čo jej budem o tomto rozprávať? ale keď sa začítate do textu, zistíte, že knižka má oveľa vačší potenciál než sa zdá. zábavnou, jednoduchou a veľmi zrozumiteľnou formou vysvetľuje prepojenosť fauny a flóry. Jůlinka postupne zisťuje, že záhradka bez bodliakov, motýľov, čmeliakov či vtáčikov nemá zmysel, pretože je vlastne nudná.

Malá ukážka textu:

Pak Jůlinka uslyšela čmeláčka. "Bzz, bzz." 
"Čmeláčku, ty tak krásně bzučíš. Pojď na naši zahrádku. Je moc krásná. Budeme tam mít slaďoučké broučky." 
"Ty ja nejím," zabručel čmeláček,  "já nejradši pampelišky." 
"Pampelišky ale nejsou hezké na trávníku," řekla Jůlinka.
Čmeláček kroutí hlavou. "Tak já ti něco povím, pampelišky jsou léčivé a nám čmelákům moc chutná jejich nektar. Nechte na zahrádce nějaké pampelišky a já budu u vás moc rád bzučet."

Nini najviac baví ježko, ktorý vtipne valí oči a slimáci rozne ukrytý za listami jahod. neustále ich hľadá a ukazuje, že im trčí prdelka.


knihu napísala a ilustrovala Tereza Václavková - obyčajná mamina, ktorá sa jedného dňa rozhodla, že napíše knihu pre vlastné deti. spolu so sestrou potom knižku vydali. možete si ju objednať na vtipnej adrese http://www.vlastnitrigo.com.

...a plánuje sa pokračovanie!

Názov: Jůlinka z veselé zahrádky
Napísala: Tereza Václavková
Ilustrácie: Tereza Václavková
Nakladateľstvo: Vlastní Trigo Books
Rok vydania: 2011 /1.vydanie/
Formát: 10 strán, 230 x 230 mm, pevná
Cena: 159,- Kč

viac informácií o knižke nájdete aj tu.

fotky: http://www.vlastnitrigo.com/, FB, vlastné

Žádné komentáře: