středa 17. dubna 2013

Arnold Lobel - Kvak a Žbluňk


O tom, jak obrovský vliv má na člověka jeho dětství mě přesvědčuje i moje odpověď na otázku - jaká je tvoje oblíbená knížka? Většinou si totiž vzpomenu na nějakou, kterou jsem četla v době, kdy u mě probíhala výměna mléčného chrupu. A velmi často by ta odpověď asi zněla Kvak a Žbluňk.
Žabák Kvak je velký dobrák a roztržitý ropušák Žbluňk občas trochu lenoch, oba jsou asi už od pulce trochu popletové. Všechny kapitoly knížky jsou příběhy o jejich přátelství. - ilustrují jak se přátelé mají rádi, pomáhají si, umí si odpouštět, rozdělí se, poradí si, dělají jeden druhému radost..., a to velmi srozumitelným, veselým a lehkým vyprávěním.
Zdá se to jako docela obyčejný námět. Ale když pozoruju na svých synech, jak se malé děti učí navazovat vzájemné vztahy a jak občas rychle a ukvapeně řeší situace /u nás dneska například: "nechtěl jsem si hlát s Igolem s dinosaulama, tak mě kopnul, a já s ním už nikdy nekamaládím..."/, tak si uvědomuju, jak moc je vlastně ta knížka chytrá. Večerní předčítání mi dává příležitost, abych i jako dospělák vzala do ruky dětskou knížku. Díky tomu si uvědomuju i to, jak je ta knížka vlastně vtipná.

.
Při mém prvním čtení na mě silně zapůsobily ilustrace. V té době /osmdesátá léta minulého století/ byly docela neobvyklé. Nyní musím konstatovat, že se sama sobě nedivím. Dokonce stejně působí i na mladší generace.

Kvak a Žbluňk jsou kamarádi
Autor: Arnold Lobel
Vázaná, 112 stran, 16 x 19,5 cm
Běžná cena 169,- Kč

7 komentářů:

Maaristaan řekl(a)...

Jéé, no jo vlastně ... Kvak a Žbluňk! Úplně jsem na ně zapomněl! Musíme doplnit knihovničku ... Pěkně jsi mě navnadila :-)

gemerka-dobrovicka řekl(a)...

My sme si ich teraz pre deti kúpili, vyšli u nás na Slovensku, a som znich nadšená. Všetkým sa nám páčia aj texty aj ilustrácie.

Renata Caryfukova řekl(a)...

Jsme na stejné vlně, teda vlastně tůňce! Ale pořád nějak nevím čím to je, že je ta knížka tak skvělá. Asi, že v jednoduchosti je síla.

Rozmar Kopecká řekl(a)...

Já je objevila až jako dospělá a totálně se zamilovala...

Jana Burianová řekl(a)...

Dlouho byly jen Kvak a Žbluňk a Pan Sova, teď vycházejí: Myška a pohádková polívka a Sedm pohádek pro malé myšky - taky krásné♥

Mimoska řekl(a)...

Tyhle knížky mi v dětství nějak unikly:o(, ale o to bylo mé nadšení větší, když jsem je teprvá na podzim minulého roku objevila a nakoupila holčičkám všechny dostupné knihy od Arnolda Lobela:-D. A zcela jsme si je s cácorkami zamilovaly! Nadčasové a krásné ilustrace, něžný humor a hluboké příběhy pohladilo i mou 33letou duši! Ináč úžasný blog, který jsem dlouho postrádala:o). Neboť jsme s holčičkami náruživé čtenářky dětských knížek a někdy je těžké přijít k dobré knize. Jdu hodit čumendu na Tvé tipy. Fanfárový týden vinšuji, páčko Míša.

ish řekl(a)...

Dětská knihovnička bez Kvaka a Žbluňka je jako dospělá knihovnička bez schované placatky s rumem.